středa 1. dubna 2015

#256 Sytost

Vyrazíte po dvou měsících s kamarády na pivo. A ejhle, proti Vám i vedle vás tři krásné ženy. Příležitost jako dělaná pro nějaké to machrování, vyprávění historek. Místo toho se však zeptáte té tiché krásky proti vám (jediné z nich neznámé), co vlastně dělá. Začne povídat o práci pro kosmetickou firmu, ostatní dvě se toho chytí, a hovor už pak plyne dál bez vás a točí se především kolem kartáčů na vlasy. Všechny tři mají krásné dlouhé vlasy… A vy mlčíte, díváte se, upíjíte z půllitru, a je vám dobře. Mlčíte?

Později čekáte na tramvaj, a ona se přidá, zjevně se zvedla chvíli po vás. Po pár slovech během těch několika zastávek vás napadne, že by bylo moc hezké zjistit, kde bydlí, doprovodit ji domů. Být galantní. Otestovat sám sebe, jestli dokážete místo vodopádu slov mlčet, poslouchat, ptát se, namotivovat ji, aby povídala. Velká výzva po půlhodině známosti? Má tak krásné oči!

Vzápětí vám dojde, že vás doma čeká žena a tři děti (už sice všichni spí, ale i tak). Rozloučíte se, jste vděčni za to, že jste vypili jedno pivo v milé společnosti, a vydáte se stihnout vlak.

Jednu báječnou věc přináši stárnutí: některých věcí se časem konečně nasytíte. Naučíte se, že dlouhodobé následky mají větší váhu než momentální užitek. Nelapáte po každé příležitosti a nesnažíte se využít ji na maximum. Dokážete vážit.

A to nemluvím jen o krásných dámách. Ta úlevná sytost se týká i jiných věcí: masa, alkoholu, slov. Dobrot. Ambicí. Některé věci mám sice náramně rád, ale už jsem jich měl v životě tolik, že vím, jakou (malou, velkou, chvilkovou, trvalou) radost přináší. Dá se s tím pracovat, když se například vzdáte svého podílu oblíbeného jídla ve prospěch dětí. Nebo svého podílu pozornosti ve prospěch toho druhého.

Přiznám se, že je stále něco, čeho se nasytit nedokážu – i když by se mohlo zdát, že jsem za celý život už měl dost a dost. Povídání s chytrým blízkým člověkem o něčem, čemu já, on nebo oba dva trochu rozumíme (nebo nás to oba dva srovnatelně zajímá). O fotografii, překládání, typografii, muzice, dobrovolnictví, charitě, dřevu, snech, zranitelnosti, otcích, knihách, smrti, psaní, lukostřelbě, ženách, whisky, vandrování, ohni, nožích.

Přiznávám se tedy, že mám stále nějaké nenasytné stránky. Třeba se to časem zlepší. A mimochodem, opovažte se přede mne postavit mísu nevyloupaných nesolených buráků!

Foto (c) Hellish

Žádné komentáře:

Okomentovat