čtvrtek 10. července 2014

#196 Kulturní památky

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik je v naší zemi hradů a zámků? Moc, že? Kromě těch hodně známých, které jsou na každé mapě s turisticky zajímavými místy, jsou u nás ještě stovky dalších památek, o kterých nevíme, dokud se v jejich blízkosti neocitneme.
Ve spoustě vesnic stojí nějaký malý zámeček, historický mlýn, významná budova... Koneckonců samotné kostely, které jsou v každé vísce, jsou kulturní památkou. Pro příklad "skrytých" památek nemusím ani chodit daleko. V mých rodných Sokolnicích stojí zámek s malou zámeckou zahradou a bažantnicí. Patřil rodu Mitrovských, kteří v něm bydleli v zimě, zatímco v létě pobývali na známém Pernštejně. V současné době zámek slouží jako domov důchodců. 
Nad Sokolnicemi na Prateckém kopci stojí Mohyla Míru. Dvě stě let starou vzpomínku na vybranou bitvu u Slavkova nechal postavit císař Napoleon.
V blízkých Chrlicích, které jsou součástí Brna, stojí hezký zámek, který v dnešních dnech funguje jako Ústav sociální péče pro zrakově postižené.
V Předklášteří, v kraji, ze kterého pochází můj otec, stojí klášter Porta Coeli (brána nebes) s nádherným portálem. V Dolních Kounicích stojí zbytky jeho dvojčete - Rosa Coeli (růže nebeská). V Kloboukách u Brna je zachovalý větrný mlýn, který je vidět z hlavního tahu na Hodonín. A tak dále. Takových známých i neznámých památek bych mohla ze svého nejbližšího okolí vyjmenovat spoustu.
V úterý jsme byli s manželem navštívit jeho bývalého kokegu a současného kamaráda v Hrušovanech nad Jevišovkou. Pavel bydlí na dohled od hrušovanského zámečku, který je zároveň i důvodem, proč se z Vysokých Tater přiženil na jižní Moravu. Za komunistů sloužil zámek jako vojenská kasárna, ve kterých si odkroutil povinnou vězeňskou službu a seznámil se se svou nastávající ženou. Vojáci zámek zdevastovali, v současné době je to ruina. Je to škoda, je to jinak krásná budova.



Žádné komentáře:

Okomentovat