pondělí 28. dubna 2014

#166 Návraty

Snad se bude zdát, že předbíhám. Každé roční období má svoje krásné podoby. Ale přišly už slunečné teplé dny a v každém z nich je kousek léta.
Na létě, jako na každé roční době, mám ráda více věcí, ale je tu něco, co jím prostupuje jak zlatá šňůra. Návraty.
Duch Sněžný Jelen mi jednou řekl, že lidská logika je produktem lidského času. Myslím, že je to hluboká pravda. A také můžeme vidět, že v různých kulturách je vnímání času různé.
Dají-li dobré síly, ony chvíle brzy zase připlují, mnohá místa opět začnou existovat a jejich obrazy budou trvat, dokud se dny zas nenachýlí. A my se budeme moci navracet.
Návraty jsou vždy odněkud někam. Mohou to být cesty z práce letním podvečerem. Nebo když znaveni doklopýtáme z výletu. Se všemi zvuky a vůněmi, kterými se léto obleče. Návraty z přírody, návraty k přírodě. A také na určitá místa, která jakoby existovala jen v létě. Znáte taky taková místa?
V jiné roční době bychom je možná ani nepoznali. Nebo se tam ani jindy nedostaneme, jen v létě. A třeba bychom ani nechtěli znát je jinak. Místa vytržená z času, zhmotňující se jen pro nás.
Letní návraty spojuje hojnost slunce a dlouhé dny. Večer přichází až velmi pozdě, dává si na čas. A dává čas nám. Na přátele, na zážitky, na emoce. Na návraty.

Patří k těm, na které se vyplatí počkat.

Žádné komentáře:

Okomentovat