Dneska se ještě jednou s dovolením
vrátím ke svatému Martinovi. Téměř dva roky jsem toužila zavést novou tradici –
svatomartinskou husu u Šteflů. Předloni jsme se totiž s pár přáteli nechali
nalákat na nabídku místní restaurace (eufemismus jako blázen) a vydali jsme se
na husí menu. Za nehoráznou cenu jsme dostali jídlo nevalné chuti a zařekli
jsme se, že už nikdy více. A když jsme se k tomu po nějaké době vrátili,
napadlo nás příště uspořádat svatomartinské hody u nás. Už loni jsem si
myslela, že to uskutečníme. Ač jsem byla v pátém měsíci, byla jsem
odhodlaná do toho jít. Nakonec jsme ještě neměli v domku hotovou kuchyň a
sešlo z toho (naštěstí, nedokážu si představit, jak bych to s břichem
zvládala). Až letos…
Pár zápisků z příprav:
„Čas do #svatomartinská husa
T-26,5 hodin. Na chleby zaděláno, těsto na sušenky upatláno. Stay tuned, tuším,
že něco vymamlasím a bude sranda.“
„Mimochodem: #svatomartinská je
večeře o 5 chodech pro 10 lidí. Všechno domácí, všechno dělám sama. Už mi
věříte, že to bude vtipný?“
„#svatomartinská T-25: zapomněla
jsem na poslední sušenky, klouzala jsem pro ně do trouby z koupelny se šamponem
na hlavě. Ještě jsou jedlý.“
V čase T-24 mi napsala
kamarádka, že jejich dcera má neštovice, a že nepřijdou. Z původních 12 pozvaných se
smrskl počet hostů na 4. Myslela jsem, že to odpískám. Ale v lednici už se
válely nasolené husy a v mrazáku ani milimetr místa.
„Čas do #svatomartinská T-21
hodin. Dávám péct chleby, vařit brambory, chystám na dezert, vytahuju druhou
troubu. A dávám si kafe...“ To bylo devět večer :o)
„#svatomartinská T-20,5 hodiny.
Hádejte, která hvězda nemá mlíko do těsta na táč?“
„T-18,5 hodiny. Dorazilo mlíko,
malinový táč zachráněn, nemusí se péct zítra s husou. #svatomartinská“ To bylo
půl dvanácté v noci…
„Trouba č. 2 vypadá spíš jako
exponát z technického muzea :) Pro dnešek už dobrou noc. #svatomartinská“
„T-14,5 hodiny. Čas rozžhavit trouby.
Dát si kafe v 9 večer byl ten nejlepší nápad! #svatomartinská“ Půl čtvrté ráno
(mezi tím jsem trochu spala)
„#svatomartinská T-8 hodin: vůně
husy. Hračky jsou uklizeny. Teď ještě jak přesvědčit dítě, že uklizený mají
zůstat...“
„T-necelý 4 hoďky. Držte mi
palce, ať stihne vychladnout a ztuhnout sádlo z 90°. Začínám být mírně
nervózní. #svatomartinská“
T-3 hodiny přijíždí mamka.
Původně pro Staršího, ale nakonec zůstala až do T a pomohla. Naštěstí, jinak
bych to nestihla.
„T-2 hodiny. PANIKA!!!
#svatomartinská“
„T+10 minut vše hotovo. S
dvouhodinovou pomocí mojí mamky. Díky moc všem za podporu :) #svatomartinská“
„T+40 minut. Pouze jeden host a
tomu chutná velmi moc. Evidentně tu kojeneckou rýžovou kaši umím :)
#svatomartinská“
Na večeři nakonec dorazilo 6
hostů a v průběhu večera ještě další 3. Jídla sice zbyla spousta, ale
dopadlo to líp, než jsem si myslela.
„#svatomartinská T+9 hodin: hosté
odešli; skvělá společnost, jídlo ušlo, zábava výborná. Upadám do cca
dvoudenního kómatu.“
A o den a půl později:
„Sice jsem v čase T-1 nadávala,
že už v životě nikdy víc, ale už přemýšlím, jak to příště udělám s jiným
timemanagementem :) #svatomartinská“
Sice mně to tak v průběhu vůbec
nepřipadalo, ale celá příprava a pak následná večeře mě moc bavila a měla jsem
radost z toho, že je ostatním u nás dobře a příjemně se baví (snad to ode
mě moc domýšlivé). Jedinou výraznou vadou na celém večeru byl střep, který
našel v mase své porce husy manželův strýc (díky moc, Tesco).
A velikou radost jsem měla, když
si druhý den manželův bratranec pochvaloval, jak si pochutnal a že to byl „vynikající“
večírek. A ještě větší, když o pár dní později muž vyřizoval od kamaráda, že mu
moc chutnalo.
Tak příští rok zase!
Žádné komentáře:
Okomentovat