pondělí 19. srpna 2013

#39 Sabotáž rutiny

Ve svém denním řádu mám, do jisté míry,  ráda pravidelnost a opakování. Dávají mi pocit jakési jistoty. Pocit, že mám věci "ve svých rukou" a vím, co můžu očekávat. Také mně pomáhají učinit z činností, u kterých je to žádoucí, návyk, protože bych jinak nebyla schopná je praktikovat. Vstávání v určitou hodinu, ranní hygiena, snídaně, práce, sport. 

Jistě, ten pocit jistoty vycházející z pravidelnosti je falešný, protože v detailech se den nikdy neopakuje. Navíc ty na první pohled denně se opakující rituály způsobují, že dny jsou si podobné jako vejce vejci. Ukolébávají nás jako tisíckrát opakovaná mantra a otupují naši pozornost. Může se pak klidně stát, že po letech chození do zaměstnání, kde každodenní rutinu rozbije jen dovolená, zjistíte, že děláte něco, co vás už vlastně nebaví. Nebo po několika letech manželství či vztahu zjistíte, že žijete s člověkem, se kterým si už dlouho nemáte co říct. O tom ale mluvit nechci. To, že se události, které mění naše životy, nedějí denně je v naprostém pořádku. Jinak bychom ty skutečně významné ani nepoznali. Ale rutina není také zcela bezpečná.  

Právě ve chvílích, kdy mám pocit, že dny jsou jeden jako druhý a zda je středa nebo čtvrtek zjistím jen pohledem do kalendáře, mám potřebu rutinu alespoň trochu rozbít. Stačí drobná sabotáž všechních zvyklostí; činnost, kterou běžně neděláte.

Jak na takovou sabotáž? 

Namátkou: někdy stačí jít do práce jinou cestou než obvykle. Jindy stačí si přivstat a zajít si s někým milým na snídani do oblíbeného podniku. Při běžném obědě s kolegy z práce, můžete při vstupu do restaurace tajně objednat aperitiv pro své spolustolovníky a pak sledovat jejich překvapení. Nebo si můžete dát mimořádně záležet na výběru oblečení a sledovat reakce okolí. Pokud to nemáte ve zvyku, můžete se překonat a říct tomu, koho milujete že jej milujete. Můžete také zavolat nebo napsat někomu, koho jste už dlouho neslyšeli a kdo vám chybí. Anebo se můžete s tím, koho máte rádi pomilovat na neobvyklém místě. Můžete překvapit ženu tím, že zajistíte hlídání dětí a vezmete ji na operu, nebo objednáte, byť jen na jednu noc, nocleh v příjemném hotelu. Tam se spolu můžete třeba jen dívat na televizi. Bez dětí a povinností spojených s domácím prostředím. 

Můžete udělat tisíce dalších věcí, které budou odpovídat vašemu naturelu. Věcí, které neděláte každý den. Určitě už Vás jich mezitím několik napadlo. Určitě je ale nedělejte každý den. Jinak se z nich stane další rutina. 

Žádné komentáře:

Okomentovat