středa 7. srpna 2013

#32 Nakladatelství Taschen

Poslední dobou se zajímám o výtvarné umění. A kromě různých webů a časopisů mě v tom pomíhají knížky nakladatelství Taschen ze série Basic art.



Jsou parádní. Za lidovou cenu (sedm dolarů za kus, od deseti utracených je navíc poštovné z oficiálního obchodu zdarma i k nám) dostanete dostatečnou porci materiálu, abyste se v daném okruhu umění alespoň základně vzdělali. Knížky mají sympatický formát a obsahují kromě spousty povídání i kvalitně vytištěná díla náležející konkrétnímu směru nebo umělci.

Pokud se jedná o knihu pojednávající například o futurismu, najdete v ní stručný úvod s historickým pozadím a pak na dvojstranách jednotlivé umělce k němu náležející. Na jedné ze stran dílo, na druhé informace k autorovi a rozbor díla od nějakého znalce. Taschen ale taky vydává knihy věnované konkrétním umělci, kde je celá kniha souvislý text doplněný o díla věnovaný právě jemu.

Na přístupný a rychlý vhled do nějakého období nebo díla jsou tyhle publikace skvělé. Je vidět, že je dělají lidi nadšení pro umění s cílem inspirovat. A to je moc dobře.

Žádné komentáře:

Okomentovat