úterý 6. srpna 2013

#31 Ostré nástroje


D: "Tatínku, budeme zase zítra pokračovat ve studiu ostrých nástrojů?"
S: "Tak jo."
D (k bráškovi): "Víš co je to krev? To je taková tekutina, která je červená, a je jenom v těle. A když se žízneš ostrým nástrojem, tak ti teče. A když se žízneš o hoblík pod nehet, tak to moc bolí."


Rád používám ostré nástroje. A asi to po mně podědila i má prvorozená. Tak jsem přemýšlel, proč tomu tak je.

Ostrý nástroj je nebezpečný a dává vám kousek své moci. Cítili byste se v nočních ulicích bezpečněji s japonskou katanou, nebo s kusem olověné trubky?
Ostré nástroje jsou vzácné a dávají vám pocit výjimečnosti. Nikdo to nemusí vědět, Vy to ale víte. Vy víte, že díky nim dokážete neobyčejné věci.

Ostré nástroje překvapují. Například tím, vším, co píšu okolo. Kupodivu na to lidé zapomínají, nevědí, co znamená skutečná ostrost.

Ostré nástroje vyhrají každé srovnání. Co by za to člověk dal, kdyby tomu u něj osobně bylo také tak.

Ostré nástroje si poradí i s náročným materiálem. Ostatní něco nezvládají, hmoždí se s tím, nedokáží si poradit? Vy přijdete a fik -- a problém je vyřešen?

Ostré nástroje zanechávají hladkou a čistou stopu. Věděli jste, že ostrá čepel hoblíku může povrch vyleštit lépe než brusný papír? Máte rádi chleba ukrojený pěkně do roviny?

Ostré nástroje pracují rychle. Až vás to překvapí. Čekáte, že něco půjde jen za cenu strašlivého piplání a - voilá, už je to hotovo.

Na ostrý nástroj nemusíte tlačit - funguje i s vynaložením malé síly.

Ostrý nástroj zanechává čistou ránu, která se rychle hojí. Zkoušeli jste to někdy? Já ano. Na levém ukazováčku mám 21 jizev.

A tak mi zbývá jen osvojit si tu nejdůležitější dovednost pod sluncem: broušení. Nožů, dlát, hoblíků, nůžek - ale i logického myšlení, úsudku o lidech, vyjadřování, odhadu vzdálenosti, vtipu. Čeho ještě, poradíte?

Žádné komentáře:

Okomentovat