středa 17. července 2013

#20 Úsměv

Pohled jeho očí se upínal tam, kde seděla ona. Zadíval se na krásné zrzavé vlasy, které zakrývaly pihu na jejím čele. Po krátkém pohledu do tmavých, nazelenalých očí pokračoval po jejím nose. Přeběhl rýhu vedoucí k rtům. V tu chvíli si vidličkou elegantně dala do úst kus čokoládového dortu a pak se usmála. Miloval její úsměv už od první chvíle, kdy se potkali. Vedle očí se jí vytvoří malé vrásky, její krásné rty se ohnou, zvednou, aby odhalily řadu bílých zubů. Celý obličej jí tak vykvete, že to nejde neoplatit taky úsměvem.
Tak takhle popisuju jeden, konkrétní úsměv v mojí připravované povídce. Ten váš oblíbený ale klidně může vypadat úplně jinak, odehrát se v odlišné situaci a přesto jeho efekt bude stejný. Určitě znáte ten pocit, kdy se na vás sympatický člověk usměje a vy máte hned lepší náladu. Po takovém úsměvu zapomínáte na starosti, v srdci se vám zvedne vlna optimismu a s radostí se to všechno pokusíte oplatit svým.

O důvodech k úsměvu je vlastně i tahle stránka, ale každý máme svoje vlastní. Ať už jsou to konkrétní věci (když se nám něco podaří, radost z radosti druhých) nebo jen chvíle sdílené pozitivní atmosféry, úsměvem dáváme najevo, že je nám taky dobře. Že jsme rádi, že jsme taky jen lidé.

Ne nadarmo byla lidská tvář vybavena přibližně čtyřmi desítkami obličejových svalů, jen je někteří lidé používají trestuhodně málo. Úsměv nás spojuje a umožňuje prožívat radostné chvíle naplno. A prokazatelně zvedá náladu.

Tak to třeba zítra zkuste, a usmívejte se třeba jen o trochu častěji :)

Žádné komentáře:

Okomentovat